Expertise Centrum Kinderopvang

Profileren van de sector

Kinderopvang staat in grote belangstelling. Deels omdat de nieuwe regering kinderopvang bijna gratis wil maken voor werkende ouders. Hoewel het Expertisecentrum Kinderopvang de aandacht toejuicht, mist het gesprek volgens ons een essentiële inhoudelijke laag: de waarde van kinderopvang in de brede ontwikkeling van het kind

De waarde van kinderopvang

Bij veel Nederlanders leeft nog steeds het idee dat kinderopvang vooral handig is voor ouders. Dit beeld moet nodig worden gecorrigeerd. Kinderopvang is van grote waarde in de ontwikkeling van jonge kinderen. Het is hoog tijd dat we die waarde erkennen en herkennen.

We hebben als sector de neiging om bescheiden te zijn. Om mee te gaan in het scheve beeld van de kinderopvang als arbeidsmarktinstrument voor de ouders. Maar we moeten juist uitdragen wat kinderopvang allemaal voor het jonge kind kan betekenen.

Brede ontwikkeling

Mensen ontwikkelen zich in de eerste jaren van hun leven verreweg het snelst. Pedagogisch professionals kunnen hier een enorme bijdrage aan leveren. Daar hebben ze voor gestudeerd. Dan gaat het onder meer om taalontwikkeling, motorische ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Nederlandse cultuur

Misvattingen over kinderopvang zitten diep in onze cultuur verankerd. Kinderopvang is ooit begonnen als welzijnselement, voor kinderen die extra zorg en aandacht nodig hadden. Daarna werd het een arbeidsmarktinstrument; kinderen werden opgevangen zodat ouders konden werken. Pas de laatste jaren daalt het besef in dat kinderopvang ook echt bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Maar helaas bij nog veel te weinig mensen. Als we kinderopvang serieus willen nemen, moet dat echt veranderen.

OMI is aangesloten bij het Expertisecentrum Kinderopvang. Naast de interne borging van kwaliteit dragen we door deze deelname ook landelijk bij.

Meer informatie: www.expertisecentrumkinderopvang.nl

Langskomen

Er is geen betere manier om een eerste indruk te krijgen...

Maak een afspraak en kom kijken hoe het is om uw kind bij OMI te laten spelen. Wij kunnen u alles vertellen, terwijl uw kind alvast kennis maakt met de rest!

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Ik wil op onderstaand tijdstip gebeld worden om een afspraak te maken:

  Beweegkriebels

  De leidsters van Kinderdagverblijf OMI hebben twee bijeenkomsten gevolgd van de training Beweegkriebels. Deze twee bijeenkomsten zijn gegeven door een gecertificeerde Beweegkriebels trainster vanuit SportService Zwolle.

  Leidsters hebben veel invloed op de manier waarop kinderen zich ontwikkelen. Ook op het gebied van bewegen. We zien dat kinderen steeds minder gaan bewegen doordat ze meer televisie kijken, computerspelletjes spelen en/of naar school/opvang gebracht worden met de auto. Door deze activiteiten en de combinatie met een verkeerd voedingspatroon komt het steeds vaker voor dat kinderen op jonge leeftijd al kampen met overgewicht. Daarom is het belangrijk kinderen al op jonge leeftijd veel te laten bewegen, spelen en te ontdekken zowel binnen als buiten. Door veel beweegactiviteiten te doen, worden de motorische vaardigheden en de sociaal emotionele vaardigheden van het kind gestimuleerd. Ze leren sneller contact te maken en krijgen (mede hierdoor) meer zelfvertrouwen. Kinderen zo “samen spelen, samen delen” , een kernbegrip binnen ons kinderdagverblijf.

  Onze leidsters hebben door het volgen van deze bijeenkomsten nu nóg meer kennis en vaardigheden opgedaan om met de kinderen op een enthousiaste en inspirerende manier aan de slag te gaan met verschillende beweegactiviteiten. Kinderdagverblijf OMI is er klaar voor om (nog) meer met de kinderen te gaan bewegen.

  De training Beweegkriebels is een interventie van het Huis voor Beweging. (Lees hier meer!)

  Langskomen

  Er is geen betere manier om een eerste indruk te krijgen...

  Maak een afspraak en kom kijken hoe het is om uw kind bij OMI te laten spelen. Wij kunnen u alles vertellen, terwijl uw kind alvast kennis maakt met de rest!

   Uw naam (verplicht)

   Uw e-mail (verplicht)

   Uw telefoonnummer (verplicht)

   Ik wil op onderstaand tijdstip gebeld worden om een afspraak te maken: